Alkisah Raya

September 12, 2012

Assalamualaikum.

Lambatnya nak update cerita pasal raya! Tapi lebih baik ada daripada tak ada kan? Raya tahun ni turn beraya kat belah saya. Selalunya kitorang beraya di kampung kat Kuala Linggi, Melaka. Tapi mula dari tahun lepas, kitorang berkumpul di rumah Bonda di Klang dulu, dan lepas tu baru bergerak ke Melaka.

Alhamdulillah tahun ni kesemua anak2 Bonda yang tujuh orang tu dapat kumpul bersama. Memang cukuplah 7 orang anak dan 20 orang cucu. Bayangkanlah umat seramai ni nak disumbat dalam rumah yang comel. Tapi itu semua bukan halangan. Yang penting dapat berkumpul ramai2 untuk sambut raya. Meriah sangat!

Pagi raya tu lepas dah solat raya, kitorang makan2 jap. Lepas tu barulah sesi bermaafan-maafan. Beratur panjang2 dimulakan dengaan anak yang sulung dan pasangan pastu diikuti dengan adik-beradik yang lain. Dah habis anak2, baru giliran cucu plak beratur. Budak2 bukan fikir nak salam maaf2 sanagt pun, tapi lebih kepada nak kumpul duit raya! Hehe, biasalah tu kan. Kita kecil2 dulu pun camni gak.

Lepas dah bersalam sesi bergambar pula. Masa ni Ammar dah mula resah. Yelar, dahlah dia kena kejut awal pagi untuk mandi. Lepastu dah siap lawa2 tak bergerak plak duk je dalam rumah. Tensenlah dia dibuatnya. Dah selesai bergambar, barulah kitorang bergerak ke Melaka. Masuk je kereta Ammar terus tidur sehingga sampai destinasi.

Ammar dah moody…

Kami tujuh beradik beserta Bonda tercinta

Kat Melaka kitorang sempat pergi beraya kat beberapa buah rumah je, lepastu terus bergerak ke Rembau plak untuk beraya ke rumah sedara belah Arwah Abah. Masa tu pun dah lewat petang dah. Tapi raya tetap raya. Lepastu terus je la pulang semula ke Klang. Simple je raya kitorang, tapi tetap meriah..=)

– telah menulis sebanyak 818 entri untuk Blog Bardboo.

Penulis merupakan seorang wanita yang sudah berumahtangga dan mempunyai sepasang cahayamata. Buat masa sekarang, penulis dan keluarganya menetap di Toulouse, Perancis. Blog Bardboo ini digunakan sebagai tempat untuk penulis mencatatkan kisah hidupnya di perantauan. Penulisan di blog ini merupakan inisiatif penulis sendiri, dan sebagai perkongsian dengan semua.

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 14 comments… read them below or add one }

1 akubiomed September 15, 2012 at 10:40 pm

Tentu seronok dapat beraya di Malaysia bersama ahli keluarga.
akubiomed recently posted..Entri pemanas badan blog AkuBiomedMy Profile

Reply

2 Ibu Mifzal Arsyad September 14, 2012 at 11:33 am

meriahnya raya keluarga bard..
Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Nickname Saya BoboyMy Profile

Reply

3 hafizmd September 14, 2012 at 11:15 am

fuh! beratur punyalah panjang macam nak beli burger bakar…hohoho

nampak sangat ammar dah tak tahan naik kereta… :D
hafizmd recently posted..Celoteh Kakak #6 Kahwin?My Profile

Reply

4 segalabenda September 12, 2012 at 3:47 pm

bestnye dapat beraya bersama-sama adik beradik dan ibu..maklumlah bukan senang nak berjumpa dengan diorang bila masing-masing dah berkeluarga
segalabenda recently posted..Beli Rumah Di UUC Kota KinabaluMy Profile

Reply

5 Bardboo September 13, 2012 at 5:45 am

betul tu..bila dah berkeluarga, kadang2 giliran beraya tu dah tak sama…
Bardboo recently posted..Gelagat Along AmmarMy Profile

Reply

6 hafizmd September 14, 2012 at 11:14 am

setuju sangatlah….bila giliran tak sama…kadang2 terpaksa salah sorangnya berkorban utk raya dua kali di laman mertua semata2 utk dapat bersama tahun tahun depan
hafizmd recently posted..Jangan Main Lidah!My Profile

Reply

7 kimmie September 12, 2012 at 1:44 pm

wah meriahnya…dapat berkumpul semua..bukan senang tu :)
kimmie recently posted..Wordless Wednesday 37: You are AW-esome!My Profile

Reply

8 Bardboo September 13, 2012 at 5:49 am

memang susah…tu yang rasa meriah sangat2 bila semua pun ada raya kali ni..
Bardboo recently posted..Gelagat Along AmmarMy Profile

Reply

9 Ayesha Ramlee September 12, 2012 at 11:52 am

sempat jugak update, kita tak update pun lagi..

* selamat hari raya :)

Reply

10 Bardboo September 13, 2012 at 5:51 am

hah kena update cepat2 tu..selamat hari raya gak.. =)
Bardboo recently posted..Gelagat Along AmmarMy Profile

Reply

11 muazfaris September 12, 2012 at 11:17 am

selamat berhari raya.. nak abis syawal baru nak ucapkan.. hihi
muazfaris recently posted..PSY ajar Gangnam Style pada Britney dan EllenMy Profile

Reply

12 Bardboo September 13, 2012 at 6:02 am

selamat hari raya gak.. =)
Bardboo recently posted..Gelagat Along AmmarMy Profile

Reply

13 anif September 12, 2012 at 8:58 am

:D Seronok jika dapat berkumpul adik beradik… Memang “confirm” meriah!
anif recently posted..Version 2.0 – Wordless Wednesday #52My Profile

Reply

14 Bardboo September 13, 2012 at 6:02 am

seronok sangat2.. =)
Bardboo recently posted..Gelagat Along AmmarMy Profile

Reply

Previous post:

Next post: