Home » Perihal Blog » Cara Untuk Dapatkan Responsive Thesis Theme

Cara Untuk Dapatkan Responsive Thesis Theme

posted in: Perihal Blog | 17

Assalamualaikum.

Semenjak saya mula terlibat dengan bisnes Shaklee, saya dah kurang tumpukan perhatian pada blog utama ini. Sebabnya saya banyak menghabiskan masa untuk membuat sebanyak entri yang boleh untuk blog Mahligai Cinta. Sekarangni blog tersebut sudah mula stabil, bilangan pageviews pun semakin bertambah setiap hari. Jadi, saya ambil keputusan untuk memanjakan balik blog peribadi yang tersayang ni.

Untuk mencari mood baru, saya pun cuba untuk tukar layout lama blog ini kepada satu theme yang responsive. Mula-mula saya bercadang untuk menggunakan Thesis 2, tapi disebabkan tutorial yang ada di internet masih belum banyak, jadi usaha tu berhenti di separuh jalan sahaja. Dan saya kembali semula menggunakan Thesis 1.8.5.

responsive themes

Bagi mereka yang ada theme Thesis dan ingin menjadikannya responsive, bolehlah download responsive thesis starter skin pada link yang saya sertakan ini:

 Download Responsive Starter Skin

Dan bagi yang tak ada theme Thesis tapi masih mahu mencuba responsive theme, bolehlah pergi ke blog saudara Rina untuk mendapatkan senarai free download responsive themes.

Buat setakat ini, saya berpuas hati dengan paparan blog ini di laptop dan di handpone saya. Macam mana ya dengan paparan di gadget korang yang tengah baca ni? Ok tak?

Untuk pemilihan warna dan susun atur blog belum finalized lagi, tapi saya suka pula lihat warna yang lembut macam ni. Sebarang cadangan dan pandangan dari rakan-rakan blogger, memang saya alu-alukan.

Kalau untuk performance blog pula, tidaklah begitu bagus. Cuma dapat yang macam ini sahaja:

responsive thesis theme

thesis theme

Di bawah ini merupakan senarai tutorial untuk edit theme Thesis yang menarik pada pandangan saya.

  1. Search Box in Navigation Bar of the Thesis Theme
  2. Full-Heigth Sidebar and Full-Width Navigation Menu in Thesis Theme
  3. Thesis Theme Pagination on Home Page
  4. Unique Customization Ideas for Thesis Theme
  5. Add Social Media Icons to Header in Thesis Theme
  6. Styling Thesis Navigation Bar
  7. Styling Thesis Sidebar Widget
  8. Add Navigation Menu to Thesis Footer
  9. Ideas to Avoid Typical ‘Thesis’ Look

17 Responses

  1. estri
    | Reply

    Blognya semakin keren semnoga tetap sukses.
    estri recently posted..Perbedaan Cokelat Hitam Dan Cokelat PutihMy Profile

  2. Qashmere
    | Reply

    Pandainya PB pasang skin blog. Kalau saya sure tak jadi. Hahaha
    Qashmere recently posted..Strawberry & Banana Fondue Dengan Homemade Nutella Ganache Yang Sedap Dan MudahMy Profile

  3. hanari
    | Reply

    Theme Thesis memang bagus, membuat tampilan semakin bergaya
    hanari recently posted..Efek Kemoterapi untuk Keluarga PasienMy Profile

  4. Carlos Santiago
    | Reply

    lawanya theme ni.
    Carlos Santiago recently posted..BAN SoalJawab – Gangguan Makhluk Halus, Benarkah Wujud ?My Profile

  5. Izzuddin Fauzi
    | Reply

    Sy punya theme Thesis ok tak kak?
    Izzuddin Fauzi recently posted..Teknologi Depan Mata, Rosakkan BangsaMy Profile

  6. reezluv
    | Reply

    skang stay with genesis..lebih senang..:D
    reezluv recently posted..Pertolongan Cemas Terbaik Menyelamatkan NyawaMy Profile

  7. Bidadari.my
    | Reply

    Saya kurang sedikit ilmu thesis. Terus beli theme yang ada responsive.
    Bidadari.my recently posted..Tips Rumah Tangga :Menyemarakkan Asmara Didalam RumahtanggaMy Profile

  8. zie fauzi
    | Reply

    dh buat mcm arahan yg diberi.. tak tahu la jd ke tak….
    zie fauzi recently posted..Logo dan Tema Hari Kebangsaan Ke 56 Tahun 2013My Profile

  9. Anuar
    | Reply

    Hmmm… Banyak yang perlu saya belajar tentang platform WordPress…
    Anuar recently posted..Poligami Dan Alam Perkahwinan berdasarkan pandanganku…My Profile

  10. Muaz
    | Reply

    skrg kalau thesis 2.1 dah support responsive skin terus, lps ni nak update social trigger skin

    cuba test kat blog saya .
    Muaz recently posted..Komen saya tentang Blogging is My Hobby and My CareerMy Profile

  11. Hazmin Hamudin
    | Reply

    Sebelum ni pernah buat yg responsive ni tapi macam tak jadi je. Nak try buat balik la.
    Hazmin Hamudin recently posted..Dah Tiba Masa Untuk Servis KeretaMy Profile

  12. puanbee
    | Reply

    comel blod bard ni , akk suka tgk .. simple dan kemas
    puanbee recently posted..Science Matters ! Program Berkenaan Fizik Untuk Orang Ramai Di Petrosains Suria KLCCMy Profile

  13. titan
    | Reply

    wahh…comel habis theme nih..
    titan recently posted..Aku yang dulu.My Profile

  14. Ummi Hanie
    | Reply

    thanx 4 info… mmg teringin theme thesis dan plg penting, responsive
    Ummi Hanie recently posted..Buat kek segera untuk jamuan raya dan rumah terbuka? Settle bebMy Profile

  15. kodinz
    | Reply

    Pernah try thesis, tapi nampaknya tak serasi sebab cam susah nak configure. hehe. Dah tukar theme lain.
    kodinz recently posted..Strategi Pemasaran Efektif Untuk Meningkatkan JualanMy Profile

  16. akubiomed
    | Reply

    Theme Thesis premium memang best tetapi awas kalau hati-hati godek kod boleh crash.
    akubiomed recently posted..Misi memburu Meteor PerseidMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge