Plugin Sitemap Yang Best

February 20, 2012

Assalamualaikum.

Ingat lagi masa mula2 menggunakan blog wordpress self-hosting ini dulu, antara benda2 awal yang saya nak setelkan dulu adalah ‘Sitemap‘. Kenapa saya sangat pentingkan sitemap blog ni? Sebabnya dengan sitemap ini, akan memudahkan pelawat untuk menyelongkar blog kita untuk mencari maklumat.

Jika saya terjumpa dengan blog yang berjaya menarik minat saya, memang saya akan cari sitemap blog tersebut dan baca entri2 yang menarik perhatian saya. Jadi jika blog tu tak ada sitemap, hampa jugaklah rasa hati ni. Disebabkan itulah saya seboleh-boleh nak setelkan perihal sitemap secepat yang mungkin.

Masa mula2 dulu tu, saya mencari maklumat di Blog Puanbee tentang plugin sitemap. Sebab kat blog dia ada tutorial untuk pasang plugin ini, DagonDesign Sitemap [TENGOK SINI]. Tapi tak tahulah kenapa, dah cuba banyak kali pun, saya tetap tak boleh menggunakan plugin tersebut. Bila tengok kat page sitemap, kosong je tak ada apa2.

So saya pun mencarilah plugin lain yang sesuai dengan jiwa, lalu berjumpa dengan plugin ini; WP Realtime Sitemap. Kira oklah plugin ini, walaupun tak se’best’ macam Dagon Design. Sebabnya tak boleh setting untuk page, so kenalah scroll dari atas ke bawah.

Kat bahagian atas sekali saya setting untuk ‘Archieve’. So senang untuk orang tinjau entri2 saya pada bulan2 tertentu. Kadang2 saya sendiri yang duk syok sendiri tengok entri2 lama. Hehe.

Lepastu barulah setting kan untuk ‘Categories’ plak. Yelar kadang2 orang yang sampai kat blog ini ada yang nak cari pasal kehamilan, resepi, cerita2 blogger, dan ada juga nak jadi stalker (eh ada ke? hehe). So marilah kita memudahkan kerja2 mereka ini.

Dan last sekali barulah setting untuk bahagian ‘Post’. Kalau korang teringin nak guna plugin ini, silalah setting bagi sedap ye! Hehe. Selamat mencuba… =)


– telah menulis sebanyak 818 entri untuk Blog Bardboo.

Penulis merupakan seorang wanita yang sudah berumahtangga dan mempunyai sepasang cahayamata. Buat masa sekarang, penulis dan keluarganya menetap di Toulouse, Perancis. Blog Bardboo ini digunakan sebagai tempat untuk penulis mencatatkan kisah hidupnya di perantauan. Penulisan di blog ini merupakan inisiatif penulis sendiri, dan sebagai perkongsian dengan semua.

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 47 comments… read them below or add one }

1 sabree hussin February 27, 2012 at 7:42 pm

saya dah deactivate dagon design tu ganti dengan cleanarchieve ape benda ntah nama dia
sabree hussin recently posted..Cara Mempromosikan Produk Insurans/TakafulMy Profile

Reply

2 Mus February 26, 2012 at 8:10 am

saya guna DagonDesign..
tapi ada juga sekarang ni theme yang dah ada template sitemap seperti theme Canvas. tak perlu install plugins sitemap ni..
Mus recently posted..Memang Sedap, Kepedasan Lokan Bakar Dan Kemanisan Air Kelapa MudaMy Profile

Reply

3 Bardboo February 24, 2012 at 9:49 pm

terima kasih..penat mencari theme yang sesuai..last2 tersangkut dengan theme ni..harapnya berkekalan la..hubby dah pening dah tengok saya asyik tukar2 theme je..hehe..

alahai, tak geti la nak buat sitemap sendiri..lebih suka guna plugin je, mudah.. =)
Bardboo recently posted..Pegawai Farmasi vs. SurirumahMy Profile

Reply

4 Bardboo February 24, 2012 at 9:48 pm

sekarang guna plugin sitemap apa?
Bardboo recently posted..Pegawai Farmasi vs. SurirumahMy Profile

Reply

5 shraqs February 24, 2012 at 10:07 am

Makin kemas theme ni. Tahniah Bardbloo! Kalau rajin, boleh je buat sendiri sitemap/archive tanpa plugin. Sy sendiri dah buat.. :)
shraqs recently posted..Ghost Rider Spirit Of VengeanceMy Profile

Reply

6 Juan February 23, 2012 at 9:38 pm

saya x pernah lagi guna
Juan recently posted..Alcatraz TV Show / TV Series 2012My Profile

Reply

7 Bardboo February 23, 2012 at 9:07 pm

hehe..kalau rasa yang ini lagi menarik, bolehlah ditukar.. =)
Bardboo recently posted..Blog Yang Popular di Malaysia [Part 01]My Profile

Reply

8 hafizmd February 23, 2012 at 3:14 pm

Dah pakai satu plugin sitemap…rasenye tak same dan sitemap nampak lagi best…hehe

nak kena tukar ni…terima kasih yer =)
hafizmd recently posted..Malaysia kalah, korang kecewa tak?My Profile

Reply

9 Bardboo February 23, 2012 at 3:12 am

tu la..cuma perlu pilih je mana yg berkenan di hati..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

10 Bardboo February 23, 2012 at 3:12 am

dagondesign memang best..tapi tak tahulah naper blog sy ni tak blh nk guna plugin tu..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

11 Bardboo February 23, 2012 at 3:11 am

haah tukar theme lagi..hihi..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

12 Bardboo February 23, 2012 at 3:08 am

tapi cumanya archieve tu simple sikit.. =)
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

13 Bardboo February 23, 2012 at 3:07 am

nanti cepat2 sikit letak sitemap tau kak..saya nak sambung menggodek..hihi..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

14 Mama Murai February 22, 2012 at 8:50 pm

Amboi rajinnye dia godek-godek teratak buruk akak tu, terima kasih banyaklah ye bard sebab sudi luangkan masa tulisan mengarut akak tu :)
Mama Murai recently posted..Wordless Wednesday #12 | raket badminton terbaik sebenarnya datang dari storMy Profile

Reply

15 ohcikgu February 22, 2012 at 8:10 pm

dah macam-macam plugin ada sekarang ye..
ohcikgu recently posted..Lelaki Bangladesh yang mempunyai suara emas.My Profile

Reply

16 zie fauzi February 22, 2012 at 2:26 pm

bosan la jgk.. hehehe… duk mencari tp xde yg berkenan dihati lagi..

ehh…bard tukar theme ke, nmpk lain jer.. ke salah tgk ni…
zie fauzi recently posted..ALHAMDULILLAHMy Profile

Reply

17 shraqs February 22, 2012 at 9:59 am

Kalau blogspot, archive tu mainkan peranan sebagai sitemap. Sama je… :)
shraqs recently posted..Download Koleksi Angry Birds Untuk PC PercumaMy Profile

Reply

18 shraqs February 22, 2012 at 9:57 am

Sitemap @ Archive ni memang penting utk blog. Kalau DagonDesign tu pernah guna dulu2 (paling best sebab mudah nak setup & ubahsuai ikut kehendak). Buat masa sekarang sy guna yang default didatangkan sekali dengan theme je, wpun tak begitu mesra sangat ngan pengguna.
shraqs recently posted..Download Koleksi Angry Birds Untuk PC PercumaMy Profile

Reply

19 Bardboo February 22, 2012 at 1:42 am

dah bosan dengan theme lama ke kak? bard selalu cari theme kat fthemes.com..yg plugin untuk komen tu namanya AJAX comment reply..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

20 Bardboo February 22, 2012 at 1:41 am

bard resepi2 ni kurang sikit..sebab kurang rajin masuk dapur..hehe…
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

21 zie fauzi February 22, 2012 at 12:08 am

nak tanya lagi… bard pakai plugin apa untuk komen ni… maksudnya, bila komen kan terus keluar, mcm blog kak bila komen auto refresh baru kuar komen…
zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

Reply

22 zie fauzi February 22, 2012 at 12:06 am

pun suka skodeng pasal tutuorial… lg satu resipi…. :)
zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

Reply

23 zie fauzi February 21, 2012 at 11:58 pm

bard,niat di hati nak tukar theme blog.. tahu tak kt mana ada theme2 yg best?
zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

Reply

24 Bardboo February 21, 2012 at 9:24 pm

kalau plugin yg digunakan tu memang dah best, tak payah tukar pun takpa.. =)
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

25 titan February 21, 2012 at 9:15 pm

dari dulu sampai sekarang, guna plugin yang sama aje. hehe
titan recently posted..Top Link Referral MamaMurai.comMy Profile

Reply

26 Bardboo February 21, 2012 at 9:05 pm

dulu masa saya guna blogspot, pening gak kepala masa nak setup sitemapnya..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

27 Bardboo February 21, 2012 at 9:04 pm

apa masal dengan sitemap sekarang tu ye? saya pun susah gak nak mencari sitemap yang serasi dengan jiwa..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

28 Bardboo February 21, 2012 at 8:58 pm

bard suka skodeng entri pasal tutorial dan blogging..hehe..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

29 Bardboo February 21, 2012 at 8:57 pm

ok, tapi nanti jangan lupa pula yer.. =)
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

30 Bardboo February 21, 2012 at 8:56 pm

yup..memang sangat2 memudahkan untuk cari balik entri2 lama…
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

31 Bardboo February 21, 2012 at 8:51 pm

haah..sebab tu kalau kimmie betul2 serius nak blogging, baik tukar ke wordpress cepat2…
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

32 Bardboo February 21, 2012 at 8:43 pm

yup sama…ada gak satu sitemap yang di submit ke webmaster..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

33 Bardboo February 21, 2012 at 8:42 pm

betul..dari sitemap la kita tahu apa yang ada dalam sesebuah blog tu..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

34 Bardboo February 21, 2012 at 8:41 pm

memang bagus..so dicadangkan setiap blog mesti ada benda ni..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

35 Bardboo February 21, 2012 at 8:40 pm

hehe..saya up entri ni sebab duk menggodek blog akak la, tapi tak jumpa sitemap nya..hehe…saya pun masih lagi dalam proses membersihkan blog ni, tapi tak setel2 lagi..banyaklah plak entri lama2 tu..
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

36 Bardboo February 21, 2012 at 8:34 pm

yup..dah ada sitemap tak?
Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

Reply

37 iza February 21, 2012 at 7:04 pm

Assalam..
Saya pun akan cari sitemap blogger lain kalau blog tu menarik perhatian saya…
Belum jumpa lagi cara untuk susun sitemap blogspot supaya lebih teratur dari sekarang.
iza recently posted..Roller Skate Idaman.My Profile

Reply

38 akubiomed February 21, 2012 at 5:35 pm

Tengah mencari sitemap yang bersesuaian kerana sitemap sekarang tidak mesra pengguna. :-)

Reply

39 zie fauzi February 21, 2012 at 12:45 pm

kak pakai plugin WordPress Multilingual Sitemap .. ok la… setting by kategori saja… sitemap ni mmg penting.. kadang kak pun skodeng sitemap untk cari entry tertentu..
zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

Reply

40 Azman February 21, 2012 at 11:58 am

Saya pun tak ada site map,biar entri banyak dulu baru letak….
Azman recently posted..Awas Sindiket Bank Negara Palsu!My Profile

Reply

41 kimmie February 21, 2012 at 10:32 am

kalau ada sitemap ni, memudahkan pengunjung ke blog kita kan
kimmie recently posted..Mari berikan sokongan anda kepada merekaMy Profile

Reply

42 kimmie February 21, 2012 at 10:32 am

blog saya pun takde sitemap, wordpress memang ada byk plugin yang bagus la.
kimmie recently posted..Mari berikan sokongan anda kepada merekaMy Profile

Reply

43 Firdaus February 21, 2012 at 1:24 am

blog saya ade sitemap. satu letak kat page dan satu lg submit kat webmaster. Seronok sbb boleh jadikan rujukan kat diri sendiri
Firdaus recently posted..Alienware X51 DesktopMy Profile

Reply

44 Jobless Girl February 21, 2012 at 12:11 am

Sitemap mameang penting.. Saya suka guna sitemap bila visit website yang baru..
Jobless Girl recently posted..Basic RM2k + CommissionMy Profile

Reply

45 anastasyea February 20, 2012 at 11:02 pm

Emm .. bagus juga kalau ada sitemap nie ye .. =)
anastasyea recently posted..Latif Ibrahim Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung – Al-Fatihah !My Profile

Reply

46 Mama Murai February 20, 2012 at 9:34 pm

blog saya dah takde sitemap, hehe… saja disactived plugin tu sebab entri yang lepas-lepas dalam blog saya dah tak banyak. Kebanyakan entri gosip sudah dibuang dan dibersihkan daripada list… Insya Allah saya akan pasang balik bila entri dalam tu mencecah 500.
Mama Murai recently posted..cerita motivasi hari mingguMy Profile

Reply

47 Mr.Sepet February 20, 2012 at 9:26 pm

Previous post:

Next post: