Home » Perihal Blog » WordPress » Plugin Sitemap Yang Best

Plugin Sitemap Yang Best

posted in: WordPress | 47

Assalamualaikum.

Ingat lagi masa mula2 menggunakan blog wordpress self-hosting ini dulu, antara benda2 awal yang saya nak setelkan dulu adalah ‘Sitemap‘. Kenapa saya sangat pentingkan sitemap blog ni? Sebabnya dengan sitemap ini, akan memudahkan pelawat untuk menyelongkar blog kita untuk mencari maklumat.

Jika saya terjumpa dengan blog yang berjaya menarik minat saya, memang saya akan cari sitemap blog tersebut dan baca entri2 yang menarik perhatian saya. Jadi jika blog tu tak ada sitemap, hampa jugaklah rasa hati ni. Disebabkan itulah saya seboleh-boleh nak setelkan perihal sitemap secepat yang mungkin.

Masa mula2 dulu tu, saya mencari maklumat di Blog Puanbee tentang plugin sitemap. Sebab kat blog dia ada tutorial untuk pasang plugin ini, DagonDesign Sitemap [TENGOK SINI]. Tapi tak tahulah kenapa, dah cuba banyak kali pun, saya tetap tak boleh menggunakan plugin tersebut. Bila tengok kat page sitemap, kosong je tak ada apa2.

So saya pun mencarilah plugin lain yang sesuai dengan jiwa, lalu berjumpa dengan plugin ini; WP Realtime Sitemap. Kira oklah plugin ini, walaupun tak se’best’ macam Dagon Design. Sebabnya tak boleh setting untuk page, so kenalah scroll dari atas ke bawah.

Kat bahagian atas sekali saya setting untuk ‘Archieve’. So senang untuk orang tinjau entri2 saya pada bulan2 tertentu. Kadang2 saya sendiri yang duk syok sendiri tengok entri2 lama. Hehe.

Lepastu barulah setting kan untuk ‘Categories’ plak. Yelar kadang2 orang yang sampai kat blog ini ada yang nak cari pasal kehamilan, resepi, cerita2 blogger, dan ada juga nak jadi stalker (eh ada ke? hehe). So marilah kita memudahkan kerja2 mereka ini.

Dan last sekali barulah setting untuk bahagian ‘Post’. Kalau korang teringin nak guna plugin ini, silalah setting bagi sedap ye! Hehe. Selamat mencuba… =)


47 Responses

  1. sabree hussin
    | Reply

    saya dah deactivate dagon design tu ganti dengan cleanarchieve ape benda ntah nama dia
    sabree hussin recently posted..Cara Mempromosikan Produk Insurans/TakafulMy Profile

  2. Mus
    | Reply

    saya guna DagonDesign..
    tapi ada juga sekarang ni theme yang dah ada template sitemap seperti theme Canvas. tak perlu install plugins sitemap ni..
    Mus recently posted..Memang Sedap, Kepedasan Lokan Bakar Dan Kemanisan Air Kelapa MudaMy Profile

  3. Bardboo
    | Reply

    terima kasih..penat mencari theme yang sesuai..last2 tersangkut dengan theme ni..harapnya berkekalan la..hubby dah pening dah tengok saya asyik tukar2 theme je..hehe..

    alahai, tak geti la nak buat sitemap sendiri..lebih suka guna plugin je, mudah.. =)
    Bardboo recently posted..Pegawai Farmasi vs. SurirumahMy Profile

  4. Bardboo
    | Reply

    sekarang guna plugin sitemap apa?
    Bardboo recently posted..Pegawai Farmasi vs. SurirumahMy Profile

  5. shraqs
    | Reply

    Makin kemas theme ni. Tahniah Bardbloo! Kalau rajin, boleh je buat sendiri sitemap/archive tanpa plugin. Sy sendiri dah buat.. :)
    shraqs recently posted..Ghost Rider Spirit Of VengeanceMy Profile

  6. Juan
    | Reply

    saya x pernah lagi guna
    Juan recently posted..Alcatraz TV Show / TV Series 2012My Profile

  7. Bardboo
    | Reply

    hehe..kalau rasa yang ini lagi menarik, bolehlah ditukar.. =)
    Bardboo recently posted..Blog Yang Popular di Malaysia [Part 01]My Profile

  8. hafizmd
    | Reply

    Dah pakai satu plugin sitemap…rasenye tak same dan sitemap nampak lagi best…hehe

    nak kena tukar ni…terima kasih yer =)
    hafizmd recently posted..Malaysia kalah, korang kecewa tak?My Profile

  9. Bardboo
    | Reply

    tu la..cuma perlu pilih je mana yg berkenan di hati..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  10. Bardboo
    | Reply

    dagondesign memang best..tapi tak tahulah naper blog sy ni tak blh nk guna plugin tu..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  11. Bardboo
    | Reply

    haah tukar theme lagi..hihi..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  12. Bardboo
    | Reply

    tapi cumanya archieve tu simple sikit.. =)
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  13. Bardboo
    | Reply

    nanti cepat2 sikit letak sitemap tau kak..saya nak sambung menggodek..hihi..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  14. Mama Murai
    | Reply

    Amboi rajinnye dia godek-godek teratak buruk akak tu, terima kasih banyaklah ye bard sebab sudi luangkan masa tulisan mengarut akak tu :)
    Mama Murai recently posted..Wordless Wednesday #12 | raket badminton terbaik sebenarnya datang dari storMy Profile

  15. ohcikgu
    | Reply

    dah macam-macam plugin ada sekarang ye..
    ohcikgu recently posted..Lelaki Bangladesh yang mempunyai suara emas.My Profile

  16. zie fauzi
    | Reply

    bosan la jgk.. hehehe… duk mencari tp xde yg berkenan dihati lagi..

    ehh…bard tukar theme ke, nmpk lain jer.. ke salah tgk ni…
    zie fauzi recently posted..ALHAMDULILLAHMy Profile

  17. shraqs
    | Reply

    Kalau blogspot, archive tu mainkan peranan sebagai sitemap. Sama je… :)
    shraqs recently posted..Download Koleksi Angry Birds Untuk PC PercumaMy Profile

  18. shraqs
    | Reply

    Sitemap @ Archive ni memang penting utk blog. Kalau DagonDesign tu pernah guna dulu2 (paling best sebab mudah nak setup & ubahsuai ikut kehendak). Buat masa sekarang sy guna yang default didatangkan sekali dengan theme je, wpun tak begitu mesra sangat ngan pengguna.
    shraqs recently posted..Download Koleksi Angry Birds Untuk PC PercumaMy Profile

  19. Bardboo
    | Reply

    dah bosan dengan theme lama ke kak? bard selalu cari theme kat fthemes.com..yg plugin untuk komen tu namanya AJAX comment reply..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  20. Bardboo
    | Reply

    bard resepi2 ni kurang sikit..sebab kurang rajin masuk dapur..hehe…
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  21. zie fauzi
    | Reply

    nak tanya lagi… bard pakai plugin apa untuk komen ni… maksudnya, bila komen kan terus keluar, mcm blog kak bila komen auto refresh baru kuar komen…
    zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

  22. zie fauzi
    | Reply

    pun suka skodeng pasal tutuorial… lg satu resipi…. :)
    zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

  23. zie fauzi
    | Reply

    bard,niat di hati nak tukar theme blog.. tahu tak kt mana ada theme2 yg best?
    zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

  24. Bardboo
    | Reply

    kalau plugin yg digunakan tu memang dah best, tak payah tukar pun takpa.. =)
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  25. titan
    | Reply

    dari dulu sampai sekarang, guna plugin yang sama aje. hehe
    titan recently posted..Top Link Referral MamaMurai.comMy Profile

  26. Bardboo
    | Reply

    dulu masa saya guna blogspot, pening gak kepala masa nak setup sitemapnya..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  27. Bardboo
    | Reply

    apa masal dengan sitemap sekarang tu ye? saya pun susah gak nak mencari sitemap yang serasi dengan jiwa..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  28. Bardboo
    | Reply

    bard suka skodeng entri pasal tutorial dan blogging..hehe..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  29. Bardboo
    | Reply

    ok, tapi nanti jangan lupa pula yer.. =)
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  30. Bardboo
    | Reply

    yup..memang sangat2 memudahkan untuk cari balik entri2 lama…
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  31. Bardboo
    | Reply

    haah..sebab tu kalau kimmie betul2 serius nak blogging, baik tukar ke wordpress cepat2…
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  32. Bardboo
    | Reply

    yup sama…ada gak satu sitemap yang di submit ke webmaster..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  33. Bardboo
    | Reply

    betul..dari sitemap la kita tahu apa yang ada dalam sesebuah blog tu..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  34. Bardboo
    | Reply

    memang bagus..so dicadangkan setiap blog mesti ada benda ni..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  35. Bardboo
    | Reply

    hehe..saya up entri ni sebab duk menggodek blog akak la, tapi tak jumpa sitemap nya..hehe…saya pun masih lagi dalam proses membersihkan blog ni, tapi tak setel2 lagi..banyaklah plak entri lama2 tu..
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  36. Bardboo
    | Reply

    yup..dah ada sitemap tak?
    Bardboo recently posted..Plugin Sitemap Yang BestMy Profile

  37. iza
    | Reply

    Assalam..
    Saya pun akan cari sitemap blogger lain kalau blog tu menarik perhatian saya…
    Belum jumpa lagi cara untuk susun sitemap blogspot supaya lebih teratur dari sekarang.
    iza recently posted..Roller Skate Idaman.My Profile

  38. akubiomed
    | Reply

    Tengah mencari sitemap yang bersesuaian kerana sitemap sekarang tidak mesra pengguna. :-)

  39. zie fauzi
    | Reply

    kak pakai plugin WordPress Multilingual Sitemap .. ok la… setting by kategori saja… sitemap ni mmg penting.. kadang kak pun skodeng sitemap untk cari entry tertentu..
    zie fauzi recently posted..COPY PASTE DAN MENANG USD5My Profile

  40. Azman
    | Reply

    Saya pun tak ada site map,biar entri banyak dulu baru letak….
    Azman recently posted..Awas Sindiket Bank Negara Palsu!My Profile

  41. kimmie
    | Reply

    kalau ada sitemap ni, memudahkan pengunjung ke blog kita kan
    kimmie recently posted..Mari berikan sokongan anda kepada merekaMy Profile

  42. kimmie
    | Reply

    blog saya pun takde sitemap, wordpress memang ada byk plugin yang bagus la.
    kimmie recently posted..Mari berikan sokongan anda kepada merekaMy Profile

  43. Firdaus
    | Reply

    blog saya ade sitemap. satu letak kat page dan satu lg submit kat webmaster. Seronok sbb boleh jadikan rujukan kat diri sendiri
    Firdaus recently posted..Alienware X51 DesktopMy Profile

  44. Jobless Girl
    | Reply

    Sitemap mameang penting.. Saya suka guna sitemap bila visit website yang baru..
    Jobless Girl recently posted..Basic RM2k + CommissionMy Profile

  45. anastasyea
    | Reply

    Emm .. bagus juga kalau ada sitemap nie ye .. =)
    anastasyea recently posted..Latif Ibrahim Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung – Al-Fatihah !My Profile

  46. Mama Murai
    | Reply

    blog saya dah takde sitemap, hehe… saja disactived plugin tu sebab entri yang lepas-lepas dalam blog saya dah tak banyak. Kebanyakan entri gosip sudah dibuang dan dibersihkan daripada list… Insya Allah saya akan pasang balik bila entri dalam tu mencecah 500.
    Mama Murai recently posted..cerita motivasi hari mingguMy Profile

  47. Mr.Sepet
    | Reply

    menarik ..
    Mr.Sepet recently posted..Tujuan Blogging| Kejar Nama, Kejar Wang atau Hobi dan Suka-SukaMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge