Resepi Pavlova Mudah

March 22, 2012

Assalamualaikum.

Dah lama sebenarnya saya nak kongsikan cara membuat pavlova ni, tapi asyik tertanggu-tangguh je. Sebenarnya cara buat pavlova mudah je. Bahan yang diperlukan pun sikit. Bahan asas resepi pavlova adalah putih telur dan gula. Sebab tu pavlova ni manis. Ok jom kita tengok resepi pavlova kat bawah ni:

resepi pavlova

Yang pukul sehingga putih berkilat tu adalah seperti dalam gambar kat bawah ni:

resepi pavlova

Dan untuk pastikan meringue kita tu betul2 dah menjadi, kena pastikan:

1) bila kita angkat pemukul tu, akan keluarlah bentuk tanduk macam ni:

resepi pavlova

2. meringue tak terjatuh bila bekas diterbalikkan

resepi pavlova

Bila dua benda ni dah OK, step seterusnya adalah letakkan adunan tu atas baking paper.

Gambar kat bawah ni plak bila dah siap dibakar:

Dan akhir sekali adakah sesi menghias pavlova sebelum dimakan. Masa first time buat, saya hias satu pavlova tu terus. Tapi bila kali kedua buat, potong dulu kepada beberapa bahagian. Dan bila nak makan barulah hias dengan krim dan buah. =)

Amacam, senang je kan? So jangan lupa cuba resepi pavlova ini ye. Tapi jangan makan selalu. Nanti tak pasal-pasal dapat kencing manis pula. Hehe.

LANGKAH BERJAGA-JAGA:

1. Pastikan tidak ada sedikit pun kuning terlur bercampur dengan putih telur.

2. Pastikan semua peralatan yang digunakan kering, tanpa ada setitik pun air.

– telah menulis sebanyak 818 entri untuk Blog Bardboo.

Penulis merupakan seorang wanita yang sudah berumahtangga dan mempunyai sepasang cahayamata. Buat masa sekarang, penulis dan keluarganya menetap di Toulouse, Perancis. Blog Bardboo ini digunakan sebagai tempat untuk penulis mencatatkan kisah hidupnya di perantauan. Penulisan di blog ini merupakan inisiatif penulis sendiri, dan sebagai perkongsian dengan semua.

Leave a Comment

CommentLuv badge

{ 24 comments… read them below or add one }

1 Myra Jay July 5, 2012 at 12:41 pm

Nak try buat Pavlova jugaklah :)
Myra Jay recently posted..Contest Eyriqazz Vs Denaihati – Cabaran SEOMy Profile

Reply

2 Eiyla ♥ May 29, 2012 at 10:36 am

Waaa , look great n delicious . want to try laa (:

Reply

3 akhiyy April 12, 2012 at 6:52 pm

wah..nampak cam senang..huhu..tapi kalo buat mesti tak jadi..
akhiyy recently posted..Projek 100 Blogger Oleh Bro FramestoneMy Profile

Reply

4 kimmie March 26, 2012 at 9:11 pm

nanti balik kampung nak suruh adik saya la buat.
kimmie recently posted..Segmen: Bloglist April – Mei bersama JebatMy Profile

Reply

5 eiela March 26, 2012 at 11:22 am

tak pernah buat dan tak pernah makan.
eiela recently posted..Cendawan Unik Takde BenihMy Profile

Reply

6 kimmie March 31, 2012 at 9:36 pm

tu yang kena cuba resepi ni :)
kimmie recently posted..5 entri terbaik dari DenaiHatiMy Profile

Reply

7 cik kedondong March 24, 2012 at 4:29 pm

bard, pinjam resepi nahhh??nak letak kat blog..
cik kedondong recently posted..#tempahan: Double-Trouble Chocolate Chips CupcakeMy Profile

Reply

8 titan March 22, 2012 at 7:36 pm

wahh, tak reti buat. reti makan aje..
titan recently posted..Kelantan dan Terengganu kalah. Selangor seri.My Profile

Reply

9 Bardboo March 22, 2012 at 10:56 pm

kalau lelaki kacak kena pandai masak gak.. =P
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

10 Lela-Lelord March 22, 2012 at 6:33 pm

sedapkan..pernah buat dah
Lela-Lelord recently posted..Kerabu Jantung, Sambal Belacan Pelam, Sup Kaki Ayam & Kembung Goreng Menu KamiMy Profile

Reply

11 Bardboo March 22, 2012 at 10:57 pm

haah..memang sedap..tapi manis…
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

12 anif March 22, 2012 at 2:30 pm

Lihat daripada resipi tu.. saya berpendapat ianya tentu agak manis!
anif recently posted..Version 2.0 – Wordless Wednesday #31My Profile

Reply

13 Bardboo March 22, 2012 at 11:02 pm

err..memang manis pun..huhu..
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

14 Azie March 22, 2012 at 11:11 am

Nampak macam senang, jer! teringin juga nak buat. Rasa-rasanya jadi ke tak yea jika Azie buat! ermmm.

Reply

15 Bardboo March 22, 2012 at 11:04 pm

memang senang je ni..cubalah…kompem jadi.. =)
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

16 kimmie March 31, 2012 at 9:37 pm

Azie, kakyan kan pandai buat, boleh la belajar dgn dia :)
kimmie recently posted..5 entri terbaik dari DenaiHatiMy Profile

Reply

17 akubiomed March 22, 2012 at 9:49 am

Saya pernah makan ketika di Australia apabila rakan mat salleh jemput makan malam dirumah mereka beberapa tahun yang lepas.
akubiomed recently posted..Pelancaran Kawasaki GT World dan Pusat GIVIMy Profile

Reply

18 Bardboo March 22, 2012 at 11:04 pm

sedap tak?
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

19 akubiomed March 22, 2012 at 11:22 pm

Sudah tentulah sedap. :-)
akubiomed recently posted..My Pinky Moments Contest – EyriqazzMy Profile

Reply

20 Hazmin Hamudin March 22, 2012 at 8:26 am

saya sorang yang tak nampak resepi tu atau memang takda? hehe..
Hazmin Hamudin recently posted..Wordless Wednesday | Salah Eja ?My Profile

Reply

21 Bardboo March 22, 2012 at 11:05 pm

ada…resepi tu dalam gambar..hehe..
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

22 Hazmin Hamudin March 22, 2012 at 11:33 pm

Haa… Baru nampak resepi tu… Tapi pavlova ni manis la kan…

Reply

23 azmanisma March 22, 2012 at 7:53 am

dah pernah try sedap.
azmanisma recently posted..Awas Salinan IC Anda!My Profile

Reply

24 Bardboo March 22, 2012 at 11:06 pm

dah pernah try makan or buat? hehe..
Bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

Reply

Previous post:

Next post: